MĄCZNIK
MŁYNAREK

MĄCZNIK<BR> MŁYNAREK

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – chrząszcz z rodziny czarnuchowatych. Owad dorosły osiąga rozmiar 12-20 mm, larwa – 30 mm.

Występuje w produktach zbożowych (synantrop, ważny szkodnik), a także w gniazdach ptaków i pod korą drzew liściastych. Żeruje w niehigienicznie utrzymywanych magazynach zboża i mąki. Tak owad, jak i larwa atakują mąkę, otręby, suchary i inne produkty zbożowe[2].

Mączniki hodowane są jako pokarm na potrzeby terrarystyki.(żywi się nimi m.in. wiele gatunków jaszczurek, np. stanowi podstawę diety w hodowli gekonów lamparcich, oraz wiele gatunków drapieżnych bezkręgowców) i wędkarstwa jako przynęta. Jest jednym z najłatwiejszych do hodowli owadów.

Rozmnażanie i rozwój: Owad dorosły żyje około miesiąca, jego długość życia, podobnie jak i larwy, zależy od temperatury – im wyższa, tym larwa szybciej rośnie, a imago żyje krócej. Stadium poczwarki trwa od 6 do 30 dni – również jest to uwarunkowane temperaturą.

Hodowla: Mączniki w hodowli są karmione otrębami pszennymi, owsianymi, płatkami kukurydzianymi, bułką tartą. Niekiedy dochodzi u nich także do kanibalizmu. Hodowcy twierdzą, że jego poziom można zmniejszyć podając pokarm zawierający białko przykładowo: sucha karma dla kota, mleko w proszku, mięso. Źródłem wody dla owadów w hodowli często są pocięte ziemniaki, marchew i jabłka. Na dużą skalę mączniki hodowane są w Chinach przez HaoCheng Mealworm Inc.

Jako pokarm dla ludzi: Larwy mącznika młynarka były sprzedawane razem z innymi owadami w Bangkoku. Także w Polsce w lutym 2013 chwilowo działała restauracja w Warszawie „Co To To Je„, która podawała larwy tego owada. Miał być także podawany w restauracji „Insekt” w Łodzi.

Często występuje w sprzedaży pod nazwą „mączniak”, która jest niepoprawna, gdyż mączniak to grzyb z klasy workowców.